10

Wiosenna sałatka

Zosia Książki, Kuchnia 2 Comments

Nie wiem jak Wy, ale ja już bardzo tęsknię za świeżymi owocami. Truskawki, które pojawiają się w sklepach i na niektórych straganach nie wzbudzają mojego zaufania. Dlatego ratuję się mrożonkami i egzotycznymi odpowiednikami. Sałatka, którą dziś Wam pokażę, jest wiosenna głównie pod względem kolorystycznym, nie ma w niej jeszcze nowalijek… 

Komponując składniki, bazowałam na znanym już z innych przepisów połączeniu smaków słodkiego i słonego. Występowało ono na przykład w sałatce z arbuzem, którą przygotowałam na pierwsze urodziny Kroniki :)

1

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy: liści szpinaku, mango, fety i garści migdałów. Szpinak myjemy i delikatnie osuszamy, mango obieramy i kroimy w kostkę. Migdały, po namoczeniu i obraniu ze skórki, lekko prażymy na suchej patelni.

2

Fetę również kroimy w kostkę. Tym razem nie użyłam całego opakowania, bo zrobiłam mniejszą porcję sałatki. Ale oczywiście proporcje zależą od indywidualnych upodobań:)

3

Wszystkie składniki wsypujemy do miski.

5

Pozostało już tylko przygotowanie sosu. Użyłam do niego połowy soku z cytryny, oliwy z oliwek i pieprzu.

6

Świetnie sprawdza się w tym wypadku pieprz cytrynowy. Całość możemy udekorować listkami pietruszki lub kolendry.

9

Gotową sałatkę dobrze jest chwilę schłodzić, ale można też od razu zabrać się do jedzenia ;)

11

Nie ma nic przyjemniejszego niż jedzenie czegoś pysznego i czytanie dobrej książki. Dlatego, na koniec tego wpisu, polecam Wam serdecznie “Wielkie małe książki. Lektury dzieci. I nie tylko” autorstwa Grzegorza Leszczyńskiego. Nikt tak jak on nie potrafi opowiadać o dziecięcej literaturze! To też świetna inspiracja do nadrobienia zaległości w klasycznych lekturach.

7

Książka napisana jest pięknym językiem, wzbogacają ją też ilustracje. Poniżej praca Elżbiety Wasiuczyńskiej.

8

Życzę Wam jak najwięcej takich smakowitych lektur i pysznych przekąsek na wiosnę :)

Podobne wpisy

Jill Barklem Kalendarzowe lato jeszcze trwa, ale ja już czuję nadchodzącą jesień. Dzisiaj chciałabym pożegnać wakacyjny czas z Jill Barklem i jej piękną książką "W...
Inspiracje czerwca Czerwiec był dla mnie bardzo intensywnym miesiącem. Głowę zaprzątały mi głównie działania kwiatowe i nie zostało w niej wiele miejsca na coś innego. M...
Inspiracje maja Dzisiaj mija pierwszy tydzień czerwca, najwyższa więc już pora na inspiracje z poprzedniego miesiąca!  Minimalizm Zacznę od filmu, do którego przymi...
Książki wiosny Nie wiem, czy można uznać, że wiosna się już skończyła, czy może bardziej, że jeszcze się na dobre nie zaczęła... W każdym razie czas przełomu to dla ...
ZosiaWiosenna sałatka

Comments 2

  1. Gabriela

    Kurcze, wygląda bardzo smacznie i zachęcająco, jednak ja nie moge się przekonać do mieszania takich smaków. Jak słodkie – to już całkiem, jak wytrawnie – to do końca.
    Aż żałuję, że nie jest mi dane delektować się tak apetyczną sałatką!

    1. Post
      Author
      Zosia

      Ja też tak kiedyś byłam taka zasadnicza, więc rozumiem:) Ale jakoś zmienił mi się gust i teraz lubię takie eksperymenty i ciekawe połączenia:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *