Viva la pizza!

Zosia Kuchnia Leave a Comment

Jakiś czas temu przyjaciele zaprosili nas na pyszną pizzę pieczoną na kamieniu. Smakowała naprawdę świetnie, była cienka i chrupiąca. Niedawno sami dostaliśmy taki kamień w prezencie i mogliśmy wypróbować polecony przepis…

Kamień został zamówiony na stronie o niezbyt zaskakującej nazwie www.kamiendopizzy.pl :) Do zestawu dołączono jeszcze dwie drewniane łopatki, które pomagają wsunąć pizzę do piekarnika. Kamień nagrzewa się minimum pół godziny wcześniej, do maksymalnej temperatury. Potem już samo pieczenie trwa zaledwie 5 minut!

pizza1

Najpierw trzeba jednak przygotować ciasto i zostawić je do wyrośnięcia. Zrobiłam je według poleconego przepisu z Kwestii Smaku.

pizza2

W czasie kiedy ciasto wyrastało przykryte czystą ściereczką, ja przygotowałam pozostałe składniki: domowy sos pomidorowy, liście szpinaku (jako dodatek do już upieczonej pizzy), oliwki, ser mozarellę, szynkę, ser żółty, pomidory i sos jogurtowo-czosnkowy.

pizza3

Po odczekaniu 1,5 godziny ciasto było gotowe.

pizza4

Teraz należało z części zrobić placek nie większy od naszego kamienia. Nie miał on zbyt regularnego kształtu:) Przed nami jeszcze trochę ćwiczeń, planuję też nauczyć się fachowego podrzucania:)

pizza5

Gotowy placek można już było pokryć wybranymi dodatkami. i zsunąć do piekarnika na nagrzany kamień.

pizza6

Po chwili pizza była już gotowa i można było rozpocząć degustację. Smakowała pysznie!

pizza7

Na pewno czeka nas jeszcze wiele prób i błędów, ale już teraz jesteśmy bardzo zadowoleni z kamienia i możemy śmiało polecić ten sposób pieczenia. Podobno nadaje się też do innych rzeczy np. chleba. Warto spróbować:)

 

ZosiaViva la pizza!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *