1

Trzy sposoby na dynię

Zosia Kuchnia 2 Comments

Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Wciąż zadziwia mnie na jak wiele sposobów można ją przyrządzić i co roku odkrywam nowe. Tym razem chcę podzielić się z Wami trzema z nich. 

12

Moja ulubiona odmiana to hokkaido – dosyć mała i okrągła dynia o intensywnie pomarańczowym kolorze. Jest bardzo smaczna, odrobinę podobna do ziemniaka. Ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać, co jest niewątpliwą zaletą:)

22

Różne rodzaje dyni pięknie zilustrowała Julia Rothman w swojej książce “Anatomia farmy”. Powyższe zdjęcie pochodzi właśnie z niej. 

4

Wszystkie trzy przepisy, które tu opiszę, wykorzystują dynię hokkaido. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z innymi odmianami:)

Zupa

Podobno zupy to najłatwiejsze dania do przyrządzenia. Dla mnie niekoniecznie, choć kiedy nadchodzi okres jesienno-zimowy, robię je znacznie częściej. Ta jest bardzo prosta, a przy tym naprawdę smaczna.

5

Jako bazę wykorzystałam bulion warzywny. Dynię pokrojoną w kostkę upiekłam do miękkości w naczyniu żaroodpornym. Całość zblendowałam na krem, dodałam pieprz, sól i curry. Dzięki niemu zupa nabrała bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Przy podaniu można udekorować porcję kleksem śmietany, jogurtu lub mleczka kokosowego. Ja poprzestałam na prażonych pestkach dyni i gałązce bazylii.

6

Sałatka

Sałatka z dynią należy do jednej z moich ulubionych. W tym wypadku też wykorzystałam pokrojone w kostkę i upieczone kawałki. Po wystudzeniu rozłożyłam je na liściach rukoli (można także użyć świeżego szpinaku).

7

Dodałam fetę i ugotowaną wcześniej, zieloną soczewicę. Całość skropiłam oliwą i sosem balsamico. Pycha!

8
Tarta

Ostatni przepis to tarta z dynią. Do przygotowania go wykorzystałam gotowe, francuskie ciasto. Najpierw wyłożyłam je na blachę i podpiekłam, a następnie wysypałam na niego kawałki już upieczonej dyni (tym razem polałam ją wcześniej syropem z agawy).

13

W osobnym naczyniu roztrzepałam dwa jajka i pół greckiego jogurtu. Masę wylałam na ciasto, całość posypałam cukrem trzcinowym, a następnie jeszcze raz wstawiłam do piekarnika. Piekłam aż jajeczna masa się ścięła. Potem pozostało już tylko jedzenie:)

14

Mam nadzieję, że któryś z tych przepisów przypadnie Wam do gustu. Ja dzięki pysznym (i tanim!) warzywom, takim jak dynia, jeszcze bardziej lubię jesień i nie tęsknię już tak bardzo za odchodzącym latem:)

Podobne wpisy

Inspiracje czerwca Czerwiec był dla mnie bardzo intensywnym miesiącem. Głowę zaprzątały mi głównie działania kwiatowe i nie zostało w niej wiele miejsca na coś innego. M...
Czas na pierniczki! Święta nadchodzą wielkimi krokami. To ostatni moment na robienie pierniczków! U mnie pierwsza partia już prawie się skończyła. Dzisiaj siadam do kolej...
Jesienne umilacze Jesień rozgościła się na dobre i chociaż lubię tę porę roku, to wiem, że czekają nas długie (i czasem deszczowe) wieczory. Mniej słońca i niższe tempe...
Daktylowe babeczki W dzisiejszym wpisie prezentuję bardzo zdrowe babeczki, które udekorowałam (nieco mniej zdrowym) lukrem i kwiatkami z marcepanu. Są więc słodkie zarów...
ZosiaTrzy sposoby na dynię

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *