Tarta z granatem

Zosia Kuchnia

Tarta z granatem to zestawieniu elementów, które zawsze do siebie pasują: kruche ciasto + krem mascarpone + owoce = pyszny deser.

To, co sprawia, że jego smak jest interesujący, to wytrawne ciasto i kwaskowy granat, które przełamują słodycz kremu.

ciasto z granatem

Część mąki pszennej z przepisu podstawowego na kruche ciasto zastąpiłam mąką razową. Dzięki temu tarta jest zdrowsza, a i tak świetnie smakuje.

ciasto z granatem puszkaDodałam też łyżkę kakao. Trzymam je w starej, wedlowskiej puszce, którą odziedziczyłam po dziadkach. Mam kilka takich pojemników i wszystkie bardzo lubię za ich niepowtarzalny klimat.

ciasto z granatem kakao

ciasto z granatem upieczoneKakaowym ciastem wykleiłam formę do tarty, a po upieczeniu i ostudzeniu wyłożyłam na kruchy spód krem mascarpone.

ciasto z granatem krem

Następnie wyłuskałam wszystkie ziarna z owocu granatu. Mają piękny, intensywnie czerwony kolor, a podczas obierania ich sok zawsze opryskuje wszystko dookoła!

granat granat obranyNa koniec obsypałam tartę z kremem ziarnami granatu, a brzeg wykończyłam, przyrumienionymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Taki deser dostarcza przyjemności smakowych, ale także wzrokowych:)

ciasto z granatem gotowe

Na koniec mała dygresja:

Zwykle kiedy obieram granat (do ciasta lub sałatki), przypomina mi się mit o Persefonie. Hades – bóg podziemia – miał skusić piękną córkę Demeter do pozostania w swoim królestwie właśnie za pomocą tego owocu. Persefonę przedstawił na swoim obrazie  jeden z prerafaelitów – Dante Gabriel Rossetti.

Persefona - Dante Gabriel Rosetti

Persefona – Dante Gabriel Rossetti

źródło: Wikipedia

ZosiaTarta z granatem