Crème brûlée

Zosia Kuchnia Leave a Comment

Crème brûlée to mój absolutny faworyt wśród deserów. Gdyby był odrobinę mniej pracochłonny, robiłabym go znacznie częściej. Moim zdaniem jest po prostu przepyszny! 

ZosiaCrème brûlée

Pomarańczowo cz.1.

Zosia Inspiracje, Kuchnia Leave a Comment

Odkryłam niedawno jak poczuć smak lata w środku zimy. To pomarańczowe przetwory! Teraz właśnie jest na nie idealny czas – cytrusy są tanie i wyjątkowo smaczne. Można z tego skorzystać na kilka sposobów. Dzisiaj przedstawiam pierwszy z nich:)

ZosiaPomarańczowo cz.1.

Bułeczki na dzień świętej Łucji

Zosia Kuchnia 4 Comments

Dziś 13 grudnia. W Polsce przede wszystkim ten dzień kojarzy nam się z rocznicą wprowadzenia stanu wojennego. Jest to jednak także wspomnienie świętej Łucji. Szczególnie uroczyście obchodzone jest w Szwecji, gdzie piecze się z tej okazji specjalne bułeczki. Wyglądem nawiązują do atrybutu świętej – oczu na tacy.

ZosiaBułeczki na dzień świętej Łucji

Jabłka w czekoladzie

Zosia Kuchnia 4 Comments

 Jabłka w czekoladzie to świetny zamiennik dla niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. Ich przygotowanie wymaga trochę zaangażowania i sporo czasu (głownie przeznaczonego na suszenie). Warto się jednak postarać, bo efekt jest wart wysiłku:)

ZosiaJabłka w czekoladzie

Tort bezowy z owocami

Zosia Kuchnia Leave a Comment

 Przepis na tort bezowy dostałam od Kasi i muszę przyznać, że zmienił on moje spojrzenie na ten deser. Przestał być nieosiągalnym marzeniem, które spełnia się tylko podczas odwiedzin w Ministerstwie Kawy (jednej z warszawskich kawiarni, w której serwują bardzo podobny tort). Okazało się, że mogę go zrobić we własnym domu:)

ZosiaTort bezowy z owocami

Kruche ciasto – przepis podstawowy

Zosia Kuchnia

Kruche ciasto zrobione według tego przepisu zawsze się udaje. Jest bardzo delikatne i właśnie kruche, nawet jeśli damy zwykłą mąkę (a nie krupczatkę, która podobno zwiększa kruchość).

ZosiaKruche ciasto – przepis podstawowy