Sałatka z krewetkami

Zosia Kuchnia Leave a Comment

Tak to już jest, że zamieszczam zawsze przepisy na sałatki lub desery. To dwa moje ulubione rodzaje potraw i najchętniej tylko je bym przygotowywała:) Lato mamy w tym roku wyjątkowo upalne i rzadko mam ochotę jeść coś na ciepło. Dzisiejsza sałatka jest jednak na tyle sycąca, że spokojnie może zastąpić obiad!

składniki

Do jej przygotowania potrzebujemy:

miseczki krewetek (ok. 250 g) – im większe, tym lepsze:),

torebki ugotowanego dzikiego ryżu,

szklanki zielonego groszku,

1 grejpfruta,

1 limonki,

garści świeżej kolendry,

dwóch ząbków czosnku, soli, pieprzu, oliwy.

krewetki

Jestem prawdziwą miłośniczką owoców morza, a krewetek w szczególności. Dlatego dla mnie był to najważniejszy element tej sałatki. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażyłam dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie wrzuciłam na nią krewetki i smażyłam je 5-7 minut. Pod koniec dodałam pieprz i odrobinę vegety (można ją zastąpić solą).

zielono

Chociaż początkowo nie planowałam dodawać żadnej sałaty, zdecydowałam się na dorzucenie resztki rukoli, którą miałam w lodówce. Dzięki temu sałatka zyskała nowy smak i zwiększyła objętość.

grejpfrut

Grejpfruta obrałam ze skórki i oczyściłam cząstki, tak żeby został sam miąższ. Ten owoc nadał sałatce świeżości i odrobiny goryczki. Można go zastąpić pomarańczą, która jest słodsza i łagodniejsza w smaku.

kadr 3

Wszystkie składniki wrzuciłam do miski, udekorowałam listkami kolendry i polałam sosem. Tym razem zrobiłam go z oliwy, soku z limonki, pieprzu i łyżeczki cukru.

gotowe

Ta sałatka ma naprawdę interesujący, oryginalny smak, a przy tym jest bardzo zdrowa! Krewetki to świetne źródło białka, a dziki ryż zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz kwas foliowy. Wszystkie składniki cechuje też niska kaloryczność. To idealne danie na gorące dni:)

Smacznego!

ZosiaSałatka z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *