Pomarańczowo cz.2.

Zosia Kuchnia Leave a Comment

Najtrudniejszy egzamin tej sesji już za mną, więc mogę spokojnie wrócić do blogowania:) Dzisiaj czas na krótki wpis, czyli drugą część pomarańczowej inspiracji. 4

Tym razem to pomarańczowy dżem zrobiony według przepisu z „Werandy Country”. Jest naprawdę prosty. Powinniśmy przygotować: 3 duże pomarańcze, laskę wanilii, 4 szklanki wody, 2 szklanki cukru i szczyptę soli.

22Pomarańcze obieramy i kroimy miąższ na małe kawałki (skórkę możemy zostawić do kandyzowania:)). Wrzucamy go razem z przekrojoną laską wanilii do garnka z wodą i gotujemy pół godziny. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na noc.

8

Dodajemy cukier i gotujemy aż masa zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię, wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je z powrotem. Sprawiają, że dżem ma ciekawszy smak.

10

Kiedy dżem jest gorący, napełniamy nim słoiczki i od razu zakręcamy.

23

Smacznego!

ZosiaPomarańczowo cz.2.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *