Placuszki jabłkowo-kokosowe

Zosia Kuchnia 1 Comment

Placki z jabłkami to w naszym domu danie rezerwowe. Ostatnio, w ramach eksperymentu, wzbogaciłam je o kokosowe dodatki. Wyszło całkiem smacznie :)

Do placuszków robię bazę z ciasta naleśnikowego. Miksuję wszystkie składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki,

2 jajka,

1 szklankę mleka,

szczyptę soli,

trochę oliwy.

Składniki

Tym razem użyłam różnych rodzajów mąki – pszennej razowej, żytniej, kokosowej. Potem do ciasta skroiłam obrane jabłka. Starłam też na wiórki kawałek świeżego kokosa, którego wyjątkowo mieliśmy w domu. Maciek wypróbował chyba wszystkie sposoby rozłupywania, zanim w końcu się udało :)

Jabłka i wiórki

Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto jest za gęste, można dodać odrobinę mleka. Placki smażyłam na oleju kokosowym, żeby dodatkowo wydobyć smak tego orzecha (poza tym lepiej nadaje się do smażenia niż oliwa czy olej słonecznikowy).

Z góry

Gotowe placuszki świetnie komponowały się z syropem klonowym. Kokosowa nuta była bardzo delikatna, więc nie zdominowała innych smaków.

Gotowe

 Polecam i zachęcam do własnych eksperymentów :)

ZosiaPlacuszki jabłkowo-kokosowe

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *