kadr2

Placuszki jabłkowo-kokosowe

Zosia Kuchnia 1 Comment

Placki z jabłkami to w naszym domu danie rezerwowe. Ostatnio, w ramach eksperymentu, wzbogaciłam je o kokosowe dodatki. Wyszło całkiem smacznie :)

Do placuszków robię bazę z ciasta naleśnikowego. Miksuję wszystkie składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki,

2 jajka,

1 szklankę mleka,

szczyptę soli,

trochę oliwy.

Składniki

Tym razem użyłam różnych rodzajów mąki – pszennej razowej, żytniej, kokosowej. Potem do ciasta skroiłam obrane jabłka. Starłam też na wiórki kawałek świeżego kokosa, którego wyjątkowo mieliśmy w domu. Maciek wypróbował chyba wszystkie sposoby rozłupywania, zanim w końcu się udało :)

Jabłka i wiórki

Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto jest za gęste, można dodać odrobinę mleka. Placki smażyłam na oleju kokosowym, żeby dodatkowo wydobyć smak tego orzecha (poza tym lepiej nadaje się do smażenia niż oliwa czy olej słonecznikowy).

Z góry

Gotowe placuszki świetnie komponowały się z syropem klonowym. Kokosowa nuta była bardzo delikatna, więc nie zdominowała innych smaków.

Gotowe

 Polecam i zachęcam do własnych eksperymentów :)

Podobne wpisy

Inspiracje czerwca Czerwiec był dla mnie bardzo intensywnym miesiącem. Głowę zaprzątały mi głównie działania kwiatowe i nie zostało w niej wiele miejsca na coś innego. M...
Czas na pierniczki! Święta nadchodzą wielkimi krokami. To ostatni moment na robienie pierniczków! U mnie pierwsza partia już prawie się skończyła. Dzisiaj siadam do kolej...
Jesienne umilacze Jesień rozgościła się na dobre i chociaż lubię tę porę roku, to wiem, że czekają nas długie (i czasem deszczowe) wieczory. Mniej słońca i niższe tempe...
Daktylowe babeczki W dzisiejszym wpisie prezentuję bardzo zdrowe babeczki, które udekorowałam (nieco mniej zdrowym) lukrem i kwiatkami z marcepanu. Są więc słodkie zarów...
ZosiaPlacuszki jabłkowo-kokosowe

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *