Pierwsze urodziny Kroniki!

Zosia Kuchnia 2 Comments

Długo się zastanawiałam jak uczcić pierwsze urodziny Kroniki. I stwierdziłam, że najlepszy będzie post kulinarny. Kolorystyka różowo-czerwona i trochę egzotyczna najbardziej pasuje mi do upalnych, wakacyjnych dni, które mam nadzieję, jeszcze wrócą. 5

Tak, dziś mija rok odkąd zamieściłam tutaj swój pierwszy wpis. Długo zbierałam się do decyzji o założeniu bloga. Wydawało mi się, że to nie do końca w moim stylu.  Ale przeważyła chęć dokumentowania tych wszystkich moich małych przedsięwzięć, które tu pokazuję:)

4

Robię to trochę dla siebie, żeby móc później wrócić, powspominać…ale też dla innych, żeby dzielić się tym, co mnie cieszy, co inspiruje, co mi się podoba. Mam nadzieję, że ten blog będzie działał jeszcze długo i będziecie tu zaglądać!

10

A czym najlepiej świętować taką okazję? Moim zdaniem bezkonkurencyjny jest krem crème brûlée i schłodzone białe wino:) Ale mam też dla Was przepis na wyjątkową, letnią sałatkę!

Do jej przygotowania potrzebujemy:

mieszanki sałat,

kawałka fety (pokrojonej w kostkę),

arbuza (z którego usuwamy pestki),

garści pistacji (lub innych orzechów),

kilku listków mięty.

14

Sałatę, arbuza i fetę wrzucamy do miski, potem posypujemy pistacją i listkami mięty. Całość polewamy oliwą z sokiem z cytryny (lub octem balsamicznym).

15

To mieszanka smaków: przede wszystkim słodkiego, orzeźwiającego arbuza i słonej fety. Świeżości dodają też listki świeżej mięty. Najlepiej smakuje schłodzona i idealnie nadaje się na cieplejsze dni. Jak dla mnie jest przepyszna!

16

Mam nadzieję, że sami spróbujecie! Myślę, że można eksperymentować też z innego rodzaju owocami (np. melonem).

20

Dziękuję Wam za wszystkie komentarze i miłe słowa (przekazywane mi także w realu) zagrzewające do blogowania. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia:)

 

ZosiaPierwsze urodziny Kroniki!

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *