Paprykowo

Zosia Kuchnia Leave a Comment

Ten prosty przepis wprowadziła do naszego jadłospisu moja mama, która przygotowywała pieczoną paprykę jako dodatek do kanapek. Teraz jest najlepszy czas na jego wypróbowanie – warzywa są względnie tanie i mienią się na straganach wszystkimi kolorami. Ja zdecydowałam się na wariant czerwony:)

4

Na początku oczywiście umyłam paprykę. Następnie ułożyłam ją w żaroodpornym naczyniu i piekłam jakiś czas w temperaturze 180°. Czekałam aż jej skórka się zmarszczy i miejscami zczernieje.

9

Wtedy usunęłam skórkę i gniazda nasienne.

8

Następnie przygotowałam dodatki – gałązki rozmarynu i kilka ząbków czosnku. Na małym ogniu podgrzałam oliwę z octem balsamicznym.

6

Paprykę przełożyłam do słoika, umieściłam w nim też rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko zalałam ciepłą oliwą.

11

Tak przygotowana papryka nie może być przechowywana zbyt długo, ale szybkie zjedzenie nie powinno stanowić większego problemu:) Ma zupełnie inny smak niż surowa i świetnie pasuje zarówno do serów, wędlin jak i różnych past.

ZosiaPaprykowo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *