Kruche ciasto – przepis podstawowy

Zosia Kuchnia

Kruche ciasto zrobione według tego przepisu zawsze się udaje. Jest bardzo delikatne i właśnie kruche, nawet jeśli damy zwykłą mąkę (a nie krupczatkę, która podobno zwiększa kruchość).

A oto przepis:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru (pół szklanki)
  • 3 żółtka

ciasto

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy masło i siekamy je na drobne kawałeczki.

masło

Następnie dodajemy cukier puder i żółtka. Wszystko jeszcze raz siekamy i zagniatamy. Powinniśmy zrobić to szybko, żeby masło nie zaczęło się rozpuszczać pod wpływem ciepła naszych rąk.

masło jajka cukier

ciasto gotowe

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny. Możemy zrobić z niego kruche ciasteczka, słodką tartę lub babeczki.

 

ZosiaKruche ciasto – przepis podstawowy