9

Daktylowe babeczki

Zosia Kuchnia Leave a Comment

W dzisiejszym wpisie prezentuję bardzo zdrowe babeczki, które udekorowałam (nieco mniej zdrowym) lukrem i kwiatkami z marcepanu. Są więc słodkie zarówno w smaku, jak i wyglądzie :) 

Przepis na ciasto pochodzi z niewielkiej książeczki Zofii Wiśniewskiej – “Tajemnice zdrowego odżywiania”. Chociaż często go modyfikuję (w zależności od tego, co mam akurat w domu), to babeczki zawsze wychodzą.

1

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka posiekanych daktyli,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • pół filiżanki oleju,
  • 1 jajko całe,
  • pół filiżanki mleka kwaśnego lub kefiru,
  • 1, 75 szklanki otrębów owsianych,
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z winnikiem (nie zawiera fosfatu).
2

Najpierw trzeba wymieszać 8 pierwszych składników, przestudzić, dodać jajko, kwaśne mleko, otręby, mąkę i proszek. Potem gotowym ciastem wypełnić foremki i piec 30 minut w temperaturze 200°C. I już! :)

10

Czasami jemy je już w takiej wersji, ale tym razem chciałam, żeby ładniej się prezentowały:) Do dekoracji wykorzystałam lukier, masę marcepanową i jadalne różowe koraliki.  Takie produkty można dostać w niektórych sklepach spożywczych, na przykład Almie.

4

Lepienie kształtów z masy marcepanowej przypomina zabawę z modeliną, warto na to poświęcić trochę więcej czasu. Ja przygotowałam kwiatki z pięciu płatków, po jednym na każdą babeczkę.

5

W środku kwiatków umieściłam po trzy różowe koraliki. Później dodatkowo zabezpieczyłam jej lukrem.

6

A jak przygotowałam lukier? Wciąż szukam idealnego sposobu. Tym razem cukier puder połączyłam z odrobiną mleka. Rodzinnym, tajnym składnikiem jest zasmażka (czyli mąka połączona na patelni z rozpuszczonym masłem). Dzięki niej lukier nabiera połysku. Zwykle dodaję też trochę soku z cytryny.

7

Gotowym lukrem polałam babeczki i na każdej umieściłam marcepanowy kwiatek. Później wstawiłam je na trochę do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Tak wyglądają gotowe babeczki:

8

Oczywiście, zamiast kwiatków można użyć dowolnej posypki, płatków migdałowych, orzechów itp. Lukier też można zastąpić polewą czekoladową. Daktylowe ciasto to świetna baza do eksperymentów:)

9

Podobne wpisy

Inspiracje czerwca Czerwiec był dla mnie bardzo intensywnym miesiącem. Głowę zaprzątały mi głównie działania kwiatowe i nie zostało w niej wiele miejsca na coś innego. M...
Czas na pierniczki! Święta nadchodzą wielkimi krokami. To ostatni moment na robienie pierniczków! U mnie pierwsza partia już prawie się skończyła. Dzisiaj siadam do kolej...
Jesienne umilacze Jesień rozgościła się na dobre i chociaż lubię tę porę roku, to wiem, że czekają nas długie (i czasem deszczowe) wieczory. Mniej słońca i niższe tempe...
Różana Wielkanoc W tym roku podczas przygotowań do świąt Wielkiej Nocy chodził mi po głowie kolor różowy. I choć przewijał się on już w zeszłorocznych dekoracjach, ter...
ZosiaDaktylowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *