Bułeczki na dzień świętej Łucji

Zosia Kuchnia 4 Comments

Dziś 13 grudnia. W Polsce przede wszystkim ten dzień kojarzy nam się z rocznicą wprowadzenia stanu wojennego. Jest to jednak także wspomnienie świętej Łucji. Szczególnie uroczyście obchodzone jest w Szwecji, gdzie piecze się z tej okazji specjalne bułeczki. Wyglądem nawiązują do atrybutu świętej – oczu na tacy. Od wielu lat chciałam zrobić te bułeczki, ale zawsze wpadałam na ten pomysł zbyt późno. W tym roku w końcu się udało:) Przepis znalazłam na blogu Bea w kuchni i śmiało mogę go polecić.

1

Do zrobienia ciasta wykorzystałam: 150 g masła i 500 ml mleka (podgrzane w garnuszku), 2 jajka, 150 g cukru, 950 g mąki (pszennej i pszennej razowej), ok. pół kostki świeżych drożdży. W oryginalnym przepisie jest szafran, ale nie udało mi się znaleźć go w sklepie, więc dodałam kurkumę. Bułeczki powinny mieć złoty kolor.

2

Wszystkie składniki połączyłam i zagniotłam.

3

Przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia.

4

Kiedy ciasto znacznie zwiększyło objętość, zaczęłam formować wałeczki, a z nich litery S, które ułożyłam na blasze.

5

Gdy odrobinę podrosły, posmarowałam je jajkiem i udekorowałam rodzynkami.

7

Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 220º i upiekłam na złoty kolor.

8

Wyszły naprawdę piękne!

9

I smaczne!:)

ZosiaBułeczki na dzień świętej Łucji

Comments 4

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *